Magazín, Strana 5

Vyzrajte na podzimní únavu

Školní a školkový kolotoč už jede na plné obrátky, venku začíná přituhovat, dny se krátí a opět se budeme muset přizpůsobit posunu času. Podzim je náročné období. Co dělat, abychom zůstali v kondici a udrželi si silnou imunitu?   Patříte k těm, kteří ve víru povinností sami sebe odbývají? Pak je jen otázkou času, kdy se tělo přihlásí o pomoc. Prvním signálem může být únava související s tím,...

Maca černá, červená, žlutá, fialová. Jak se v tom vyznat?

Pokud vybíráte macu, určitě jste se už setkali s jejími barevnými odrůdami. Kolik druhů existuje? Jak se liší jejich účinky a liší se vůbec v něčem? Maca peruánská se vyskytuje v hojném množství odrůd. Tři z nich patří k těm neznámějším – maca žlutá (někdy též bílá), červená (někdy též fialová) a černá. Barva odrůd souvisí s rozdíly v koncentracích bioaktivních látek...

Temná stránka cereálií

Denně řešíte, co dětem připravit ke snídani, aby to stále nebyl chleba s něčím, a proto jim občas naservírujete cereální lupínky, kterých se v obchodě dožadují, neb je lákají pestré postavičkami na obale, a nám rodičům slibují zdravou svačinku díky obohacující složce v podobě syntetických vitamínů? Slovo cereální vzbuzuje dojem zdravého pokrmu. V potravinářství se však takto označuje vše, co je v...

Vitamín C - nutnost, či zbytečnost?

Je podzim a s ním přichází věčné téma – jak posílit imunitu, abychom nepodlehli všudypřítomným virózám. Oblíbeným způsobem je užívání doplňku s vitamínem C. Ale je to opravdu nutné? A účinné? Existují i rizika?  Esenciální čili nepostradatelný Vitamín C (kyselina askorbová) je významný antioxidant, který chrání buňky. Narozdíl od jiných savců si jej lidské tělo neumí vytvořit a spolu s primá...

5 tipů, jak zlepšit stress management

Stres může být přítel a zachránit nám život pomocí adekvátní reakce typu boj, útěk nebo zamrznutí (fight, flight, freeze). Pokud ale nedojde k opětovnému uvolnění do relaxačního módu a zůstáváme dlouhodobě v napětí, ovlivní to všechny buňky v těle. Nejvíce trpí imunitní systém. Jak mu to můžeme ulehčit?    Mít sebe na prvním místě Cítíte se unavení? Nechte všeho a odpočiňte si, potřebný ...

Mozek

Byliny pro výkonný mozek Znáte pojem nootropika? Jsou to látky, které podporují kognitivní schopnosti jako rychlost myšlení, paměť a soustředění tím, že zvyšují hladiny určitých enzymů, hormonů a nervových přenašečů. Ocení je nejen studenti a přetížení manažeři, ale i senioři nebo děti, které mají potíže s učením. Po čem nejlépe sáhnout?  Příroda versus chemie Nootropika mohou být rostlinné ...

Pijete mléko? A jaké?

Dojení krav je doloženo již od 3. tisíciletí př. n. l. V některých kulturách se konzumace mléka pro denní potřeby nerozvinula vůbec. Reklamní masírka minulého režimu nutila přesvědčení, že bez něj to nejde. Ale vše je o rovnováze.  A ta kráva mléko dává   Kravské je pro lidi nejhůře stravitelné a čím více je průmyslově zpracované, tím hůře. Může to vést k trávicích problémům, al...

Studie potvrzují účinky peruánské macy

Moderní vědě tradiční medicína nestačí, nepřesvědčí ji ani tisíce let užívání a praktických zkušeností, potřebuje svá čísla, metody, testy a závěry. Přinášíme přehled studií, které potvrdily zdravotní benefity macy. Čtení na dlouhé zimní večery Naštěstí je maca svou historií natolik zajímavá, že není nouze o studie provedené napříč světovými laboratořemi. Vybrali jsme nejrelevantnější výzkumy o ma...

Ricecake - Veganská a bezlepková alternativa cheesecaku

Vyzkoušejte, ochutnejte!Sladký korpus, s kyselkavým vrchním rýžovým krémem tvoři pro mě dokonaloukombinaci. Skvělý dezert, snídaně či svačina. Je přirozeně bezlepkový bezobsahu mléčných produktů, s minimem přidaného cukru.Ráda si jej dám před intenzivním tréninkem či v závodní den.  Na korpus potřebujeme:• 110g datlí• 150g arašídového másla• 80g ovesných vloček !function(){const e=document.g...

Vláknina není jen pro králíky

Přestože je velmi propagovanou součástí jídelníčku, většina lidí ji stále opomíjí. Nejsme přece králíci! To je sice pravda, ale stejně tak nejsme masožravci, máme ústa uzpůsobená k důkladnému žvýkání a proslinění sousta trávícími enzymy, nemáme tolik kyselé žaludeční šťávy a naše střevo je až třikrát delší. Proto potřebuje odpovídající péči, má-li být zdravé. Proč je tato část rostlinné stravy pro...