3 recepty na zelené osvěžení
Zmrzliny a limonády jsou v létě v kurzu. Pojďme doma připravit zdravější varianty, abychom se neládovali jen cukrem a smetanou. Stačí přimíchat jednu ingredienci - mladý ječmen nebo pšenici, a rázem tak obohatíme pokrm o minerální látky a antioxidanty, které v horkých dnech potřebujeme o to více. A děti budou nadšené, no řekněte, kdo by nechtěl zelenou zombie zmrzlinu?
Na vše budeme potřebovat mixér či kuchyňský robot. Čím výkonnější, tím hladší konzistence dosáhneme. Pokud ho doma ještě nemáte, zainvestujte, na letní recepty je zkrátka nutný. Mléko můžeme používat živočišné nebo rostlinné dle svých preferencí. Různá oříšková mléka si můžeme snadno vyrobit doma. Stačí namočit mandle nebo kešu na 8 hodin, slít a rozmixovat s vodou. Čím menší poměr ořechů a vody, tím hustší bude výsledný nápoj.
Pistáciová zmrzlina
Ingredience:
- 2 avokáda
- ¼ hrnku pistácií
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce sušené sušené šťávy z mladé pšenice
Rozmixujeme a směs nalijeme do nanukových formiček nebo krabičky a dáme zamrazit. Před podáním můžeme ozdobit pistáciemi a nastrouhanou čokoládou.
Ananasová zmrzlina
Ingredience:
- 1 hrnek ananasových kousků
- 1 banán
- ½ hrnku (ovesného) mléka
- 1 kokosový jogurt
- 3 lžíce sušené šťávy z mladého ječmene
- 1 lžička vanilkového extraktu
Rozmixujeme a dáme zamrazit. Zbytek ananasu využijte na následující recept.
Zelená nealko piña colada
Ingredience:
- 1 hrnek mražených ananasových kousků
- 1 banán nakrájený a zamražený
- ½ hrnku kokosového mléka
- 1 hrnek vody
- 3 lžíce sušené šťávy z mladé pšenice
- kokosový cukr na případné doslazení
Rozmixujeme a dle chuti dosladíme. Můžeme ozdobit čerstvým ananasem. Pro alkoholickou verzi přidáme bílý rum.
Autor: Michaela Junková