Velké srovnání ječmene, pšenice, kamutu a ovsa

Nevíte, která šťáva z mladých výhonků je pro vás ta nejlepší? Připravili jsme pro Vás ucelený přehled našich BIO a RAW "zelenáčů" - ovsa, kamutu, pšenice a ječmene. Pojďte si vybrat detox šitý na míru!

shutterstock_300478202


Ještě se chvilku zdržíme u té přírody, abychom měli jasno, proč se na jaře zabývat očistou. Kromě faktu, že dříve bylo předjaří přirozeně spojeno s půsty, jelikož docházely zásoby z předchozího hospodářského roku, je toto období z hlediska TČM spjato s elementem dřeva a energií růstu, vše má tendenci prorážet si cestičku směrem vzhůru.

V těle přebírají žezlo energetické okruhy jater a žlučníku, které mají na starosti, aby v těle vše hladce proudilo a bylo flexibilní. Pokud jejich energie stagnuje, na jaře více než kdy jindy pocítíme vliv této blokády na fungování celého organismu. Mohou se projevit alergie, vyrážky, silnější menstruační bolesti a premenstruační syndrom, pigmentové skvrny, ztuhlé šlachy a vazy, potíže s trávením jako pálení žáhy nebo bobkovitá stolice. Proto je na místě věnovat jim patřičnou péči, abychom se do nového období vydali s hladce plynoucí energií a nic se nám v životě nesekalo.

A hádejte, jakou stravu mají játra nejraději? Čerstvou a hlavně zelenou!

Zelené potraviny v posledních desetiletích zažívají boom, a to právem. Ne každý má možnost natrhat si mladé kopřivy a pampeliškové listy z jiné louky, než na které se venčí většina psů z okolí, ne každý zvládne doma naklíčit semínka, aby mu nezplesnivěla, a ne každý může investovat desetitisíce do šnekového odšťavňovače. Proto jsme tu my s naší pestrou nabídkou zelenáčů, samozřejmě v bio kvalitě, aby to stálo zato! Pojďte si vybrat svého favorita!

Není tráva jako tráva   

Zaměříme se nyní na šťávy lisované z výhonků, které působí doslova jako očistné trysky pro buňky a zároveň výživná regenerační infuze. Porovnáme mladý ječmen, pšenici, její starou nešlechtěnou odrůdu kamut a oves, všechny původem z Utahu v USA. Zahrneme také zelený ječmen, což není sušená šťáva, ale sušené a namleté listy rostlinky.

Zelené šťávy jsou cenné pro:

  • živé enzymy
  • chlorofyl
  • vitamíny a minerální látky
  • aminokyseliny
  • antioxidanty
  • zásadotvorný účinek

Chuť

Mladý ječmen je jedním z nejoblíbenějších druhů, jelikož se na našem trhu objevil nejdříve. Má svou osobitou travní chuť, se kterou začátečníci mohou mít problémy. V USA je proto populárnější mladá pšenice, jež  je více neutrální. Mladý kamut je o tón zemitější a oves naopak neutrální a jemný.

Konzistence

Šťávy se ve vodě rozpustí a vytvoří jemný džus, nezanechají sedlinu. Čím více vlákniny prášek obsahuje, tím více cítíme její přítomnost v nápoji. Nejvíce vlákniny obsahuje zelený ječmen, což se může hodit v případě zácpy, když chceme svá střeva trochu popohnat, nebo pokud potřebujeme vlákninu do jídelníčku přidat. Někdo může být na travní vlákninu citlivý, úplná kontraindikace je narušená střevní sliznice, v těchto případech vždy volíme pouze šťávy.

Na 100 g Mladý ječmen Mladá pšenice Mladý kamut Mladý oves Zelený ječmen
Vláknina 6 g 6 g 6,7 g 7,6 g 35 g

Obsah vitaminů a minerálů

Na 100 g Mladý ječmen Mladá pšenice Mladý kamut Mladý oves Zelený ječmen
Vitamin A (µg) 1340 2580 4860 6420 5900
Vitamin B1 (mg) 0,43 0,55   0,58 0,14
Vitamin B2 (mg) 2,41 3,5 1,53 1,1 2,4
Vitamin B6 (mg) 18 10,5 0,32 0,4 8
Vitamin B12 (µg)       0,05 23
Vitamin C (mg) 457 175   <0,1 310
Vitamin E (mg) 7,38 6   1,5 7
Kyselina listová (µg) 946 875     360
Draslík (mg) 6830 4125 5082 4035 3700
Fosfor (mg) 394 400 760 845 360
Hořčík (mg) 396 375 535 523 110
Mangan (mg) 14 11     7
Měď (mg) 1,5 12     0,3
Vápník (mg) 548 510 544 519 420
Zinek (mg) 3 1,7 4,7 3,1 1,8
           
Vláknina (g) 6 6 6,7 7,6 35
           
Bílkoviny (g) 28 21 37 32 20

Účinky

Základním komponentem je chlorofyl. Ten jak známo vzniká v rostlinách přeměnou sluneční energie, tak zvanou fotosyntézou. Konzumovat zelené šťávy je tedy doslova jako pít sluneční svit. Je zásadotvorný a nejvíce se vyzdvihuje jeho schopnost čistit a tvořit krev. Má velice podobné složení jako naše krevní barvivo hemoglobin.

Schválené zdravotní účinky


MLADÝ JEČMEN

ANTIOXIDANT – IMUNITA – PODPORA JATER

    • celkové tonikum vitaminů a minerálních látek
    • antioxidant
    • normální funkce jater a žlučníku
    • vitamín B6 ( metabolismus bílkovin, glykogenu, homocysteinu, energetický metabolismus, tvorba červených krvinek, imunita, psychická pohoda, hormonální rovnováha, snížení únavy a vyčerpání)
    • vitamín C (imunita po fyzickém výkonu, tvorba kolagenu – kosti, chrupavky, zuby, kůže, podpora vstřebávání železa, antioxidant)
    • vitamín E (antioxidant, normální srážlivost krve)
    • draslík (normální funkce nervové soustavy, svalů a normální krevní tlak)
 
 

MLADÁ PŠENICE

ANTIOXIDANT – ENERGIE – IMUNITA

  • celkové tonikum vitaminů a minerálních látek
  • antioxidant
  • mangan (energetický metabolismus, normální stav kostí, tvorba pojivových tkání)
  • měď (energetický metabolismus, tvorba pojivových tkání, normální činnost nervové soustavy, pigmentace vlasů a pokožky, přenos železa, imunita)

Tyto dva druhy si jsou nejvíce podobné. Ječmen má více vitamínu C, pšenice zase vitamínu A. Někteří naturopaté na základě své praxe zastávají názor, že více detoxikační účinky má pšenice.


MLADÝ OVES

IDEÁLNÍ PRO ŽENY – RELAXACE – TRÁVENÍ

  • trávicí systém, metabolismus, detoxikace
  • normální činnost urogenitálního systému žen
  • hormonální rovnováha
  • relaxace, usínání
  • osvěžení těla
  • normální stav pokožky
  • vitamín A (metabolismus železa, stav sliznic, zrak, imunita, specializace buněk)
  • fosfor (energetický metabolismus, normální funkce buněčných membrán, normální stav kostí a zubů)
  • hořčík (snížení únavy a vyčerpání, normální činnost nervové soustavy, podpora psychické činnosti, normální funkce svalů, stav kostí a zubů, podpora dělení buněk, syntéza bílkovin)
 

Přínos mladého ovsa ocení především ženy. S kamutem jsou si obsahem vitamínů a minerálních látek podobní.


MLADÝ KAMUT

NEJVÍCE BÍLKOVIN A MINERÁLŮ – IMUNITA – KRVINKY

  • nejvyšší obsah bílkovin
  • nejbohatší na minerální látky
  • zinek (normální metabolismus vitamínu A, sacharidů, tuků, bílkovin, kyselin a zásad, normální syntéza DNA, rozpoznávací funkce, plodnost a reprodukce, zrak, stav vlasů nehtů, pokožky, normální hladina testosteronu, imunita, antioxidant, podílí se na dělení buněk)
  • železo (energetický metabolismus, rozpoznávací funkce, tvorba červených krvinek a hemoglobinu, přenos kyslíku v těle, imunita, podpora dělení buněk, snížení únavy)
Na 100 g Mladý ječmen Mladá pšenice Mladý kamut Mladý oves Zelený ječmen
Bílkoviny 28 g 21 g 37 g 32 g 20 g

 

Zelené šťávy jsou pro své blahodárné účinky předmětem mnoha studií. Nejlepší je vyzkoušet je a pocítit jejich sílu na vlastní tělo. Skvěle se doplňují s chlorellou, jejíž vláknina vychytá a odvede vše, co se šťávám povedlo vyplavit. Tak vzhůru do zelenáčů, teď je na to nejvhodnější čas!

Autor: Michaela Ptáčková