Stravitelnost
Chlorella je pro nás přirozeně nestravitelná. Abychom byli schopni čerpat z jejích nutričních benefitů, je nezbytná technologická dezintegrace, čili narušení, její buněčné stěny.
Produkty Nupreme BIO Chlorella, pudr i tablety, prošly procesem dezintegrace. Při ní dochází ke krátkodobému zvýšení teploty a tlaku, díky čemuž dochází k narušení buněčné stěny chlorelly. Časově je proces nastaven tak, aby po prasknutí vysoká teplota nezničila bohatství látek uvnitř buněk chlorelly. Díky tomu může naše tělo využít všechny důležité látky, které buňky chlorelly obsahují.
Užíváním správně zpracované chlorelly v bio kvalitě v podobě tablet nebo prášku snadno pokryjeme denní dávku zelené listové zeleniny. Stačí konzumovat malé množství, jelikož je výživnější než špenát, kapusta nebo brokolice. Můžeme ji mít buď jako záložní zdroj zeleniny např. při cestování, na oslavách či v práci, nebo ji cíleně užívat každý den v rámci detoxikační kúry.
Zdroj bílkovin - ano, či ne?
Obsah bílkovin v chlorelle je přes 60 %, což je i oproti živočišným zdrojům obrovský podíl. Reálně bychom ale neměli konzumovat vysoké množství této řasy, proto nám poskytne pouze doplňujících pár gramů proteinu.
Jak je to s vitaminem B12?
Studie ukazují, že rostlinná podoba vitamínu B12 není plně vstřebatelná a neplní požadované funkce, proto by se vegani neměli na chlorellu spoléhat a tento vitamín suplementovat.
Zdravotní účinky
Kromě nutriční hodnoty poskytuje i mnoho dalších zdraví prospěšných účinků:
- Pohlcuje těžké kovy v organismu
- Podporuje normální funkci jater [1]
- Posiluje přirozenou obranyschopnost [2]
- Napomáhá snižovat krevní cukr a cholesterol [3]
- Dodává energii a zlepšuje metabolismus
- Upravuje střevní mikroflóru [4]
- Podporuje pročištění vnitřních orgánů
Autor: Michaela Ptáčková
ZDROJ
[1] Shim J. A., Son Y. A., Park J. M., Kim M. K.: Protective effects of Chlorella vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes. [online]. [6. 6. 2018] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12781705 [2] Jung H. K., Seung H. B., Yongje W., Jae K. H., Byung G. K., Oh Yoen K.: Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killer cell activity and early inflammatory response. [online]. [6. 6. 2018] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/ [3] Mizoguchi T., Takehara I., Masuzawa T., Saito T., Naoki Y..: Nutrigenomic studies of effects of Chlorella on subjects with high-risk factors for lifestyle-related disease. [online]. [6. 6. 2018] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800884 [4] Panahi Y., Darvishi B., Jowzi N., Beiraghdar F., Sahebkar A.: Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties. [online]. [6. 6. 2018] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26561078