Recept na zdravé nepečené cukroví do 15 minut
O víkendu slavíme druhou adventní neděli. Atmosféra Vánoc na nás dýchá na každém kroku a nejednomu z nás už přišlo na mysl vánoční cukroví. Pokud máte chuť mlsat, ale nemáte čas na náročné přípravy tradičních cukrovinek, vyzkoušejte náš tip na zdravé a lahodné arašídové kuličky. Na jejich přípravu Vám stačí jen pár surovin a hotovo budete mít do 15 minut.
Nepečené arašídové kuličky jsou vláčné, nezatíží Vás a tělo navíc obohatí o spoustu prospěšných látek:
- Arašídový krém je zdrojem energie bohatým na bílkoviny nebo nenasycené mastné kyseliny. O jeho benefitech se více dočtete zde.
- Sušené ovoce je v receptu přirozeným sladidlem.
- Ovesné vločky dodají tělu vlákninu, bílkoviny i vitamíny.
- Chia semínka pak cukroví doplní o omega-3 mastné kyseliny.
Na přibližně 15 kusů kuliček si připravte:
- 6 kusů oblíbeného sušeného ovoce – doporučujeme datle, fíky, nebo meruňky
- 2 polévkové lžíce vody
- 2-3 polévkové lžíce našeho arašídového másla
- 2-3 polévkové lžíce ovesných vloček
- 2 polévkové lžíce našich chia semínek
- 2 polévkové lžíce holandského kakaa nebo kokosu na zdobení
Postup
1) Do kuchyňského mixéru vložte sušené ovoce, přidejte 2 lžíce vody a mixujte, dokud nebude konzistence podobná tvárné pastě.
Tip: Sušené ovoce je samo o sobě velmi sladké, pokud ale preferujete cukroví sladší, můžete do mixéru přidat trochu medu, nebo čekankového sirupu.
2) Rozmixovanou směs dejte do mísy a přidejte arašídové máslo. Těsto rozmíchejte vařečkou nebo kuchyňskou stěrkou.
3) Do směsi přisypte chia semínka, ovesné vločky a znovu rozmíchejte.
Tip: Přisypat můžete cokoli, co máte rádi. Doporučujeme třeba drcené kakaové boby, pro mlsnější je variantou do směsi nadrtit kvalitní hořkou čokoládu.
4) Těsto vyndejte na pracovní plochu a vytvarujte hezké kuličky. Pokud se Vám směs lepí na ruce, pomůže si na ně namazat trochu kokosového oleje.
5) Do malých mističek připravte suroviny na zdobení – my jsme využili kokos a kakao. Kuličky jsou lepivé a posypku na sebe hezky chytí, stačí je jen párkrát poválet ve směsi.
6) Hotové cukroví můžete hned podávat, nebo ho na chvíli nechat ztuhnout v lednici.
Dobrou chuť a pohodový advent!
Autorka: Veronika Hušková