Hledáte inspiraci na trochu jiné vánoční cukroví? Chcete si pochutnat a zároveň jíst zdravě? Pak je tohle recept pro Vás. Navíc se můžete bez obav podělit s Vašemi nejmenšími (od jednoho roku).
Tohle jsou jedny z nejlepších tartaletek, co jsem kdy jedla. Kombinace datlí a mandlového másla dělá příjemnou karamelovou chuť. Spolu s pistáciovým krémem tvoří dokonalou kombinaci. Mám osvědčeno, že chutnají i milovníkům klasického cukroví.
Na cca 12 tartaletek (o průměru 6cm) potřebujeme
- 100g sušených datlí nebo datlové pasty
- 150g mandlového másla Nupreme
- 80g hladké pohankové mouky
Na krém potřebujeme
- 55g pistácií
- 125g šlehačky
- 250g mascarpone
- 50g kokosového oleje Nupreme
- 30g kokosového cukru Nupreme
Příprava
Datle naložte na pár minut do teplé vody, ať trochu změknou.
Vodu slijte a rozmixujte datle v mixéru, přidejte mandlové máslo a nechte promíchat.
Přendejte do mísy, přidejte prosátou pohankovou mouku a vypracujte těsto.
Formičky vymažte máslem a prsty do nich těsto rozprostřete.
Pečte 15-20 min při 160 stupních. Doba pečení závisí na typu trouby a velikosti tartaletek. Raději častěji kontrolujte, než abyste připekli:)
Po upečení tartaletky vyklopte a nechte vychládnout. Opatrně, po upečení jsou velmi křehké.
Příprava krému
Nad mírným plamenem roztavte kokosový olej, sundejte z plotny a nechte vychladnout.
Mezitím rozmixujte pistácie na mouku (zavčas zastavte, ať se Vám nezačne tvořit máslo).
Ve větší míse smíchejte všechny suroviny a vyšlehejte do krému. Poté dejte ztuhnout do lednice (já dávám přes noc).
Na závěr už zbývá jen tartaletky naplnit, popřípadě ozdobit čerstvým nebo lyofilizovaným ovocem.
Dobrou chuť.
Vaše Anny
autor: Anny Lužná