Jen je nechte, ať si dají, ony z toho vyrostou! Opravdu? Návyky, které si vypěstujeme v dětství, si často neseme celý život. Je těžké přestat jíst z nudy nebo získat vztah ke sportu. Obézní děti trpí jak fyzicky, tak psychicky. V pubertě mohou své problémy řešit druhým extrémem, který vyústí v potíže s přijímáním potravy. Co je pro zdravý přístup k jídlu zásadní?
Netoxické prostředí
Malé děti se samy od sebe nenaučí, že chtějí jíst ke snídani koblihy s růžovou polevou a ke svačině brambůrky a zapíjet je džusem. Pokud dětem od začátku nabízíme pestrou stravu ze základních surovin, vždy si pro sebe vyberou to, co právě potřebují. Dříve či později se setkají s lákadly, fast foody apod. Zdravé základy v nich ale zůstanou a budou vědět, k čemu se vracet.
Také dbáme na netoxickou domácnost. Některé látky, které se uvolňují z plastů, koberců nebo kosmetiky působí na hormonální rovnováhu a přispívají k obezitě. Mezi tyto obezogeny se řadí i cigaretový kouř.
Připravenost
Nestačí mít doma mrkev, musíme ji připravit ke konzumaci, tedy umytou a nakrájenou servírovat jako součást svačiny do školy nebo doma na stůl, a to zavčas, než dítě začne škemrat o sušenku. Ty samozřejmě máme doma také, protože nikdo netouží po asketickém životě, ale opět volíme takové, které nejsou jen plné cukru a náplní ze ztužených trans tuků. Někomu se přemíra sacharidů nevráží do kil, ale i tak přispívá k zánětlivému prostředí v těle. Důležité je, aby zdravá strava převažovala, vnímali jsme ji jako pozitivní součást péče o sebe a vůbec jakékoliv jídlo si užívali.
Hlavně bílkoviny a zdravé tuky
Nejnovější trendy ve stravování doporučují minimalizovat sacharidy i ve výživě dětí, a to už od prvních příkrmů. Pšeničné špagety nahradíme luštěninovými. Zeleninu propašujeme do rajčatové omáčky, bramborového pyré, krémových polévek a domácích dezertů. Ořechy a semínka nameleme v elektrickém mlýnku na kávu, smícháme s kokosovým cukrem a používáme jako posypku nebo do těsta. Nezdravé sladké pomazánky nahradíme ořechovými másly. Každý máme jinou genetickou výbavu a mikrobiom a od toho se odvíjí i trávení a preference pokrmů. Nutit děti do jídla bychom určitě neměli, ale je fajn držet se strategie, že hlad je nejlepší kuchař.