Kvalita až na prvním místě
Na prvním místě je nezbytností zvolit si ověřený zdroj, jelikož je na trhu dostupná spirulina od krmné kvality pro hospodářská zvířata, až po bio produkci splňující nejpřísnější testy. Certifikát ekologické produkce garantuje standard pěstitelského prostředí. Málokterý výrobce však testuje surovinu i po jejím dovozu. Konzumace kontaminované spiruliny může způsobit poškození jater, slabost, zvracení, bolest žaludku nebo bušení srdce.
Aby firma Empower Company zabránila distribuci kontaminované spiruliny mezi své zákazníky, rozhodla se jako jediná podrobit každou šarži náročným analýzám na VŠCHT a SVÚOL. Spirulina je testována na těžké kovy, mikrobiologii, pesticidy, polyaromatické uhlovodíky a mykotoxiny. Výsledky analýz jsou navíc volně dostupné zde.
Těhotenství, kojení a děti
Vzhledem k nedostatku studií není možné spirulinu oficiálně doporučit těhotným a kojícím ženám a dětem do 3 let věku. Narozdíl od chlorelly se u spiruliny častěji objevují názory, že těhotné ženy a děti by se jí měli vyhnout. Je tedy na každém, zda se ji rozhodne užívat.
Interakce s léky
Lidé s těmito zdravotními potížemi a léky by se měli spirulině vyhnout:
- onemocnění žilního systému, léky na ředění krve
- po transplantaci orgánů, léky na potlačení imunity
- autoimunitní onemocnění
- predispozice k autoimunitním chorobám
- hyperfunkce štítné žlázy
Předávkování
Narozdíl od chlorelly užívání spiruliny nebývá spojeno s nežádoucími projevy díky bezproblémové stravitelnosti. Samozřejmě je radno to s množstvím nepřehánět a navykat tělo postupně, jelikož se jedná o koncentrovanou potravinu a jako vše zelené napomáhá detoxikaci. Snadno bychom si tak mohli přivodit bolest hlavy nebo jiné nepříjemné stavy.
Autor: Michaela Ptáčková