Žaludek vydrží vskutku hodně a trvá dlouho, než se projeví nemoc. Pálení žáhy, reflux, krvácející dásně, afty, říhání, sucho v ústech, páchnoucí dech, častý hlad a pocity žízně, suchá stolice, to vše mohou být příznaky toho, že se potýkáme dle tradiční čínské medicíny s horkostí v žaludku. Co ji způsobuje a jak se dostat zpět do rovnováhy, abychom si neuhnali vředy?
Diagnostika je základ
Nejpřesnější diagnostiku stanoví samozřejmě terapeut, ale můžeme se zorientovat pohledem na náš jazyk. Zdravý jazyk je růžový, s mírným bílým povlakem a přiměřeně vlhký. Je-li červený se žlutým povlakem, značí to nadbytek horka v těle a oheň v žaludku. Jeli červený, ale bez povlaku nebo se loupe, jedná se o jinou nerovnováhu, a to prázdné horko způsobené nedostatkem tělesných tekutin. Terapie se v jednotlivých případech liší, ale shodují se v opatřeních, která zamezují dalšímu přidávání horka do organismu.
Co přispívá k horkosti
Stres (především emoční), duševní přepracování, kouření, vysokoprocentní alkohol, červené víno, nadmíra kofeinu, sycené nápoje, hodně kořeněná a ostrá jídla včetně česneku, ale i vedlejší účinky některých léků (kortikoidů). Dále je dobré vyvarovat se pokrmům připravených na prudkém ohni a grilu, smaženému, uzenému, ovesným vločkám, kuřecímu, jehněčímu a zvěřinovému masu a obecně velkému množství živočišných potravin.
Osvěžující potraviny
Ne, nápoje s ledem nejsou řešením. Chlad oslabuje činnost žaludku, a to nepotřebujeme, protože by se to také odrazilo na snížené energii a imunitě. Přednost dáme bylinným a ovocným čajům, krátce vařeným či dušeným jídlům, salátům, klíčkům, čerstvým bylinkám, zeleninovým šťávám, ovocným smoothie, houbám, prosu, pohance, kukuřičné polentě, pšeničnému pivu (jednomu!), rybám a mořským řasám. Z doplňků stravy je výborný prášek (ne extrakt) z houby Hericium. V rámci režimu je potřeba vzdát se řešení věcí u jídla, jezení před spaním, hltání, neustálé konzumace a plácání páté přes deváté. Nezbytný je dostatek spánku, při němž se obnovují tělesné šťávy, a k jeho navození pomůže večer ve znamení naprostého klidu.
Autor: Michaela Junková