Na internetu najdeme celou řadu článků, které oba druhy slučují do jednoho. To je ale velká škoda – každý z nich nám totiž může pomoci jinak.
Mladý ječmen je název pro usušenou šťávu z mladých výhonků ječmene.
Zelený ječmen oproti tomu označuje celou jemně umletou nať mladé rostliny.
V čem se tedy vlastně mezi sebou liší? Hlavně obsahem vlákniny.
Jen si to zkusme představit. Z mladých zelených výhonků vylisujeme veškerou šťávu plnou vitamínů, minerálů, antioxidantů a zeleného chlorofylu. Zůstane tak jen pevná vláknitá bezbarvá hmota, která tvořila celou “kostru” rostlinky. A právě ta tvoří pro člověka nestravitelnou část, které říkáme vláknina.
Vláknina je přece zdravá
Nemýlíte se, pokud si vlákninu spojíte se zdravím. Je totiž nezbytnou součástí přirozené stravy. Je velmi důležitá pro náš trávicí trakt, protože mechanicky čistí naše střeva, podobně jako jemný kartáček.
Vedle toho má ale ještě jednu důležitou funkci – reguluje vstřebávání živin. Prakticky to znamená, že pokud sníme pokrm obsahující vlákninu a cukry (například jablko), vláknina zařídí, že tyto cukry jsou vstřebávány postupně. Tímto vláknina velmi výrazně šetří práci naší slinivce, která nemusí rychle a najednou vyprodukovat velké množství inzulínu na zpracování těchto cukrů. Slinivka je tím pádem méně zatěžována a plní svou funkci o mnoho let déle. Naproti tomu pokud sníme například čokoládu, která obsahuje pouze jednoduché cukry (a žádnou vlákninu), musí naše slinivka okamžitě vyprodukovat velké množství inzulínu na jejich zpracování. Proto pravidelná konzumace většího množství jednoduchých cukrů s absencí vlákniny velmi výrazně zatěžuje náš organismus a v krajní míře může napomoci vzniku diabetu typu B.
Vláknina taktéž zpomaluje vstřebávání tuků, proto je oblíbeným pomocníkem při hubnutí.
Nestravitelné části potravy také vychytávají žlučové šťávy, které by se jinak vstřebaly zpět do krve a tělo by z nich vytvořilo cholesterol. Napomáhají tak tělu regulovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
A pochopitelně také vláknina tvoří podstatnou část objemu stolice, a tak je nezbytná pro zdravé a pravidelné vylučování.
Pokud přemýšlíte o ječmeni právě kvůli jeho obsahu vlákniny, zvolte Zelený ječmen. Obsahuje asi 35 g nestravitelného podílu na 100 g prášku a je tak vydatným zdrojem kvalitní vlákniny.
Má to ale háček
Podobně, jako vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů a tuků, ovlivňuje i vstřebávání ostatních hodnotných látek ve stravě. Díky její přítomnosti je pro naše tělo obtížnější vstřebat přítomné vitamíny, minerály, antioxidanty a další biologicky aktivní látky, jako je třeba chlorofyl.
Pokud užíváte zelené superpotraviny pro doplnění těchto cenných látek, je lepší zvolit přípravek s minimálním obsahem vlákniny. Jasnou volbou pro vás je Mladý ječmen.
Mladý ječmen obsahuje přirozeně malé množství vlákniny. Jde o tzv. rozpustnou vlákninu. Ve 100 g prášku jí najdete ale jen kolem 6 g.
Pojmy Mladý a Zelený ječmen se běžně zaměňují. Někdy dokonce Zelený ječmen bývá označován jen jako méně kvalitní forma toho Mladého. Byla by ale škoda Zelený ječmen tahle bezmyšlenkovitě degradovat. I když je Zelený ječmen nutné zpracovávat při vyšších teplotách (a tak si nezachovává svou “živost”), může být takový produkt také zdraví prospěšný. Jen trochu jiným způsobem, než jeho oblíbenější kolega.
Tip: Pro nejvyšší možný přínos doporučujeme Mladý ječmen konzumovat nalačno a nekombinovat jej s dalšími potravinami.
Zelený ječmen oproti tomu je ideální pro smíchání s ovocnou šťávou nebo přidání do svačinového smoothie. Pomůže tak vašemu trávení a zároveň dobře zasytí.
Autor: Lenka Sobková