Ječmen, jak ho možná neznáte

Všichni o něm mluví, ale málokdo doopravdy ví, co dokáže. Šťáva z mladých lístků ječmene je ale skutečnou superpotravinou, které byste měli dát na své cestě za zdravějším Já určitě šanci. Zaslouží si ji.

shutterstock_552054931 (1)


Mladý ječmen patří, společně například s chlorellou či spirulinou, mezi tzv. zelené potraviny. To jsou produkty čistě rostlinného původu, jejichž barvu má na svědomí vysoký obsah zeleného barviva chrorofylu, látky chemickým složením blízké hemoglobinu v lidské krvi. Chlorofylu se přisuzuje jedinečná funkce – údajně pomáhá okysličit krev a díky mírně zásaditému pH udržovat v těle acido-alkalickou rovnováhu.

 

 

Možná si pochybovačně říkáte, kolik toho tělu může dodat jedna čajová lžička prášku? Pak ale vězte, že na jeden jeho gram připadá 33 gramů čerstvých výhonků ječmene setého, které jsou odšťavněny a speciální technologií usušeny. Prášek z ječmene je doslova přírodním multivitaminem, disponujícím dravostí mladé rostliny a synergickým efektem štědré porce vápníku, draslíku, hořčíku, železa, zinku, vitaminů A, B1, B2, B6, C, E, beta-karotenu, enzymů a mnohých dalších prospěšných látek.

Jak mladý ječmen užívat? Rozmíchejte čajovou lžičku (tedy cca 1,5 – 2 g prášku) ve sklenici neperlivé vody a užívejte 2x denně na lačno, alespoň půl hodiny před jídlem.

Prášek můžete také použít do zelených smoothies (například v kombinaci s banánem, jablkem či hruškou, nebo s listovou zeleninou). Můžete jej také přidat do chutných raw kuliček, které připravíte jedna dvě ze strouhaného kokosu slepeného rozmixovanými datlemi či rozinkami. Mladý ječmen prospívá také kůži, takže se skvěle hodí do pleťových masek (společně např. s kokosovým olejem). V neposlední řadě po něm můžete sáhnout při říznutí, odřeninách nebo spáleninách od slunce – efekt se dostaví velmi brzy, nechejte se překvapit.

Nezalekněte se jeho sytě zelené barvy a udělejte z pití ječmene svůj rituál. Jeho každodenní užívání pomáhá překlenout deficit vitaminů a minerální látek z dnešní „západní“, kaloricky sice vydatné, ale na důležité živiny chudé stravy.

Má také povzbuzující účinky na organismus, dodává energii a posiluje imunitu. A to přijde s nadcházející jarní únavou a očistou vhod.