Japan, Vulgaris nebo Pyrenoidosa?

Rozhodli jste se pro užívání chlorelly a nyní stojíte před otázkou, jakou si vybrat? Je rozdíl mezi bio a nebio kvalitou? Je lepší prášek či tablety? Liší se od sebe jednotlivé druhy? Čemu bychom měli při výběru věnovat pozornost?

shutterstock_439996834

Rozdíly mezi druhy

Tato populární řasa, označovaná jako superpotravina, se těší velké oblibě, jelikož se mnoho uživatelů přesvědčilo o jejích schopnostech. Proto dnes na trhu najdeme chlorellu z různých oblastí pěstování a v široké škále kvality.

V 99 % se  jedná o Chlorellu vulgaris, popsanou v roce 1890 mikrobiologem Beijerinckem. Od té doby se stala nejprobádanější zelenou řasou a byly označeny stovky druhů včetně pyrenoidosy. Postupně se však taxonomie zúžila na rod vulgaris, lobophora, sorokiniana, heliozoae variabilis.

Chlorella japan je obchodní název druhů pěstovaných v Japonsku, kde mají silnou tradici.

Chlorella značky Nupreme, ve všech svých podobách, od pudru až po tablety, se řadí ke druhu Chlorella vulgaris.

 

Kvalita až na prvním místě

Pro dosažení optimálních účinků je nezbytné zvolit si kvalitní zdroj, jelikož chlorella své schopnosti nasávat toxiny uplatňuje i v prostředí, ve kterém roste nebo je skladována. Sledujeme nejen obsah živin, mikroživin stravitelnost uvedenou výrobcem, ale také způsoby garance dlouhodobé kvality produktu.

Značka Nupreme testuje každou šarži chlorelly na těžké kovy, mikrobiologii, pesticidy, PAHy a mykotoxiny. Výsledky analýz jsou zdarma ke stažení zde.

Pěstuje se ve venkovních nádržích nebo krytých halách (outdoor a indoor). Ve venkovních je samozřejmě těžší zajistit čisté podmínky, ale řasa roste přirozeně na slunci, což pro někoho může být plusový faktor při rozhodování. Certifikát ekologické produkce garantuje standard pěstitelského prostředí. Málokterý výrobce však testuje surovinu i po jejím dovozu.

Nad výrobci bdí kontrolní orgány, např. Státní zdravotní a potravinářská inspekce provádí namátkové kontroly, při kterých testuje, zda doplněk stravy splňuje uvedené parametry, takže dovoz nekvalitní suroviny by se výrobci nemusel vyplatit.

Čím tmavší, tím lepší? 

Pro někoho je důležitým faktorem i vzhled a chuť chlorelly. Panuje mylný názor, že čím tmavší chlorella, tím lepší. Nemusí to být vždy pravda, proto se řídíme nutričními informacemi na etiketách. Zda zvolíte formu prášku nebo tablet není až tak rozhodující, někdo si raději smíchá prášek s vodou a vypije nebo přidá do smoothie, někdo preferuje praktické tablety. U nich dbáme, aby se jednalo pouze o slisovaný prášek a neobsahovaly žádná zbytečná plnidla. 

 

Autor: Michaela Ptáčková