Fermentace a očista těla
Detox, ochrana před volnými radikály, vyloučení látek pro tělo zbytečných. To všechno jsou procesy, které lidské tělo vykonává každý den. Příroda nám k tomu nadělila skvělé nástroje:
Látky, které organismus už nepotřebuje, se jednoduše rozpustí ve vodě a vyloučí společně s močí nebo stolicí. První krokem očisty je tedy dodržování zásad dostatečného pitného režimu.
Kolik pít, čeho a kdy?
- “Správné” množství tekutin může být pro každého jiné. Závisí totiž na tělesné konstituci, hmotnosti i zdravotním stavu. Platí ale jednoduchá orientační rovnice:
celkové množství tekutin za den = 40 ml x kg tělesné hmotnosti
Tou tělesnou hmotností se ovšem rozumí ta vaše ideální. Pro člověka s výraznou nadváhou proto raději odečtěte přebytečné kilogramy. Jinak by získaný výsledek byl příliš vysoký a zbytečně bychom zatěžovali ledviny. Stejně tak v případě výrazné podváhy vody naopak přidejte.
- Jednorázová “dávka” vody by měla být max. 0,25 - 0,3 l.
Klidně můžete tekutiny přes den po douškách pocucávat, stejně jako vypít vždycky skleničku či obsah menší lahve. Poté by měla ideálně následovat minimálně půlhodinová pauza. Pokud tedy nechcete mít v břiše “žáby”. Vždyť i odborníci se shodují, že pití většího množství studené vody přetěžuji žaludek.
Na doplňování tekutin je lepší myslet hned od rána. Pokud pít pozapomínáme, a doháníme to až večer větším množstvím vody (nebo ještě hůře třeba piva “na žízeň”), zatěžujeme příliš samotné ledviny i zbytek organismu.
- Proč nepít jen vodu?
S průpovídkou “voda není dobrá v botách, natož v žaludku” sice úplně nesouhlasíme. Voda, ta obyčejná, pramenitá (nebo s nízkým obsahem minerálních látek) by měla tvořit základ celého pitného režimu. To ale neznamená, že neexistují i další zdravé nápoje.
nápoje nevhodné pro pitný režim |
důvod |
vhodná náhrada |
káva |
odvodňují organismus |
maté nebo zelený čaj, |
černý čaj |
||
alkoholické nápoje |
fermentovaný čaj vlažný bylinkový čaj výluh z ovoce nebo bylin |
|
komerční energetické nápoje |
||
slazené nápoje |
vyvolávají pocit žízně |
Nápoje jsou naopak často opomíjenou součástí stravy. Přitom k její pestrosti a vyváženosti velmi přispívají. Stejně, jako část vody získáváme ze stravy (třeba z polévky), tak některé přínosné živiny získáváme i z nápojů.
Bylinkový čaj nebo přirozeně fermentovaný nápoj, zařazené do pitného režimu, obohatí naši stravu třeba právě o hodnotné látky harmonizující trávení.
- Ideální chuť běžných nápojů
Nikoli sladká, ale mírně kyselá nebo nahořklá chuť jsou těmi ideálními. Takový nápoj totiž vedle zavodnění organismu zažene i (někdy falešný) pocit žízně.
Naopak cukry i sůl pocit žízně vyvolávají. Je to logické, vždyť pitný režim slouží v našem těle i k regulaci všech minerálních látek (i cukrů). Jenže často nás ženou k pití až nepřiměřeně velkého objemu tekutin. Pokud popíjíme trvale sladké nápoje (a sem patří i většina smoothie a džusů), zaplétáme se do nekonečného kruhu žízně a jejího zahánění. Konečným efektem je jen příjem velkého množství cukru, ale organizmus stále samotné vody dost nemá. Musí ji totiž použít k vyplavení té přemíry cukru v krvi.
Kombucha jako perfektní součást zdravého pitného režimu
- 0,4 l je ideální dávka tekutin na cca hodinu
- proto je skvělá jako nápoj k jídlu, do kanceláře i na cesty
- dodává tělu tekutiny, neodvodňuje
- díky mírnému povzbudivému účinku ideální náhrada kávy nebo silného černého čaje (více v dalším článku)
- mírně kyselkavá chuť zažene žízeň
- s nízkým obsahem cukru
- přirozená harmonizace trávení
Autorka: Lenka Sobková