Suplementace minerálních látek má ve světě výživy své opodstatnění. Ať už je náš důvod zdravotní, vyplývá z životního stylu nebo jen potřebujeme podpořit v náročném období či při akutní nemoci, je dobré vyznat se v tom, co nám trh nabízí. Najdeme zde mnoho minerálních doplňků v široké cenové relaci. O tom, zda budou pro tělo přínosem či zátěží, rozhoduje forma minerálních látek.
Anorganické
Nejlevnější a v regálech obchodů nejčastěji zastoupené jsou anorganické formy. Patří sem oxidy, hydroxidy, sírany či chloridy. V přírodě je dokáží optimálně využívat pouze rostliny, pro lidský organismus jsou vstřebatelné špatně. Při konzumaci mohou způsobit nepříjemné pocity a jejich přebytek musí tělo pracně vyloučit, což také často provází nepříjemné vedlejší účinky, např. v případě hořčíku průjem. A navíc se mohou v těle usazovat na nežádoucích místech a způsobovat další zdravotní potíže.
Organické
Naopak organické minerální látky jsou pro nás přirozené. Jsou navázány na organické kyseliny, které obsahují molekulu uhlíku. Na etiketě je najdeme např. jako glukonan, mléčnan nebo citronan. Dobře se vstřebávají a nezatěžují organismus. Tělo s nimi umí efektivně hospodařit a ukládat si je na horší časy. Jejich snášenlivost je téměř bezproblémová, nepříjemné pocity po užití se vyskytují velmi ojediněle.
Organické formy jsou navíc bezpečné i ve vyšších dávkách. Když jde o stres nebo intenzivní fyzickou námahu, dopřejeme si hořčík, s příchodem respiračních onemocnění sáhneme po zinku, při chudokrevnosti užíváme železo. V těchto případech často potřebujeme zvolit intenzivnější dávkovací režim, abychom v relativně krátkém čase doplnili větší množství minerálních látek. Předávkování se nemusíme obávat, jelikož tělo má spolehlivé mechanismy, jak jejich přebytek bezpečně uklidit.
Cheláty
V případě chelátové formy je minerální látka doslova schovaná v organickém obalu, nejčastěji z aminokyselin, což jsou stavební kameny všech bílkovin. Najdeme je pod názvy methionin, glycinát, lysinát či aspartát. Naše trávení je rozezná jako bezpečné a cenné látky a organismus je dokáže chytře sledovat, manipulovat s nimi a dokonce je ukládat do zásoby. Pošle je přesně na ta místa, kde jsou zrovna nejvíce potřeba. Nejznámějšími cheláty jsou hemoglobin (červené krevní barvivo obsahující železo) a chlorofyl (zelené listové barvivo obsahující hořčík).
Autorka: Michaela Junková ve spolupráci s Lenkou Sobkovou