O dobrých, ale i špatných vlivech arašídů na naše zdraví bychom mohli popsat hodně stránek. Přestože má arašídové máslo, či správně „krém nebo pomazánka“, spoustu zdravotních benefitů, je třeba k němu přistupovat, a hlavně konzumovat jej, s rozumem a mírou, ostatně jako vše.
Jaké jsou tedy benefity arašídového krému (mluvíme o čistém, 100 % arašídů, bez přidaných látek)
- bohatý rostlinný zdroj bílkovin s řadou esenciálních aminokyselin
- zdroj mononenasycených mastných kyselin (např. omega 9), které příznivě regulují hodnotu cholesterolu v krvi, jsou tak zvaně neesenciální, naše tělo si je v případě potřeby dokáže vyrobit i samo
- obsahuje řadu vitamínů (B1, B2, B3, B6, E), minerálních látek (měď, mangan, draslík, vápník, železo, zinek či selen)
- zdroj energie, což může být i nevýhoda
- zdroj nenasycených mastných kyselin, ty jsou tak zvaně esenciální a je nutné je přijímat ve významném množství ze stravy, jde o omega 3 mastné kyseliny, ale zejména o omega 6 a právě zde je nutné zvýšit pozornost viz dále v článku
- dokáže skvěle zasytit
Samozřejmě je zde ještě jeden významný benefit a tím je jeho velmi příjemná karamelová lehce slaná chuť a schopnost, kombinovat jej defacto s čímkoliv, protože je prostě boží J. Je však nutné, přistupovat k němu jako k jakémukoliv jinému pamlsku, a to nejen kvůli vysokému počtu kalorií. Co je tedy třeba, mít na paměti, při konzumaci arašídového másla?
Pozor na kalorický příjem
Pokud nechceme být jako koule, je kalorický příjem prvním z faktorů, které bychom měli zohlednit. Sportovci mohou sníst více než třeba někdo, kdo sedí celý den u počítače a nehýbe se. Mnohem důležitější jsou však tuky, na které je arašídové máslo velmi štědré.
Omega 6 s otazníky
Pokud byste se rozhodli, dohánět příjem zdravých tuků arašídovým máslem, tak jsou tu složky, které by ve vyšším množství byly pro tělo nadbytečné a mohly by způsobovat nějaké potíže. Jde zejména o omega 6 mastné kyseliny, kterých už v běžné stravě máme opravdu mnoho. Pokud příjem omega 6 nebude v rovnováze s omega 3, může nám to způsobit řadu zdravotních potíží. Omega 6 mastné kyseliny jsou tedy jedním z limitujících faktorů, proč s arašídovým máslem nakládat opatrně.
Poměr mezi omega 3 a omega 6, proč je tak důležitý?
Jde o to, jak jednotlivé mastné kyseliny působí v našem těle. Zatímco omega 3 mají protizánětlivé účinky, tak omega 6 naopak prozánětlivé. Pokud nejsou v rovnováze, má naše tělo problém.
V dospělosti se nedostatek omega 3 může projevovat třeba zvýšenou únavou, zhoršeným krevním oběhem, náladovostí, suchou kůží nebo poruchou paměti a soustředění.
Na druhou stranu nadbytek omega 6 dokáže zapříčinit až chronický zánět, který může být jednou z příčin vzniku civilizačních chorob, srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby, cukrovky nebo některých typů rakoviny.
Jako ideální poměr příjmu omega 3 vs. omega 6 mastných kyselin se uvádí od 1:2 do maximálně 1:5. Jen pro srovnání, naši předkové před pár set lety měli tyto kyseliny zastoupené v potravě až v poměru 1:1. V dnešní vyspělé společnosti, která produkuje potraviny bohaté na omega 6 mastné kyseliny, je tento poměr někdy až 1:20. Tento nepoměr totiž ještě dále navyšuje nízký příjem omega 3 v naší stravě.
Arašídové máslo obsahuje vysoký podíl omega 6. To však neznamená, že bychom na něj měli zanevřít a nekonzumovat jej vůbec. V takovém případě bychom totiž museli zapomenout na celou řadu běžných potravin, které jsou součástí našeho jídelníčku. Jsou to některé rostlinné oleje zejména pak slunečnicový (ten navíc hojně nalezneme v pečivu, sušenkách a celé řadě dalších potravin), kešu oříšky či mandle apod. Jak je řešeno výše, je nutné dbát na správný poměr omega 3 vs. Omega 6 a dopřát si, ale s mírou.
Jaké množství arašídového krému denně je tedy ideální?
Zde je těžké dát jednoznačnou odpověď. Záleží na tom, jak moc sportujeme a zda máme dostatek omega 3 mastných kyselin (kromě doplňků stravy je můžeme získávat ideálně ze semínek, nejvíce jich obsahují lněná, chia a konopná). Pokud máme dostatečný příjem omega 3 mastných kyselin, považuje se za přiměřené, konzumovat 2-3 lžičky arašídového másla za den.