Kombucha je živý, lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého či zeleného čaje nebo maté. Tento tradiční nápoj je oblíbený již více než 2000 let, své kořeny má v Asii.
Kombucha není houbou, ale symbiotickou kolonií prospěšných bakterií a kvasinek, známou jako SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).
Benefity kombuchy
Doslova živý nápoj díky fermentaci, která nebyla zastavena pasterizací.
Podpora trávení: Díky probiotickým kulturám, které vznikají během fermentace, kombucha přispívá k rovnováze střevní mikroflóry a podporuje zdravé trávení.
Přírodní detoxikace: Kombucha obsahuje antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály a podporují detoxikaci organismu.
Bez černého svědomí: nízký obsah cukru, který s postupným dozráváním dále klesá
Zvýšení energie: Přírodní náhrada kávy díky mírnému povzbudivému účinku
Hydratace a osvěžení: mírně kyselkavá chuť zažene žízeň, ideální dávka tekutin 0,4 l na cca hodinu
Jaký je správný pitný režim?
Kolik pít čeho a kdy? Fermentace a očista těla a jak do pitného režimu zařadit Kombuchu? To vše se dozvíte v našem článku.
Fermentace slouží v přírodě jako docela univerzální konzervační proces – zatímco se pomalu snižuje obsah cukrů, vzniká postupně celá nepřeberná škála cenných látek. Paradoxně tak některé fermentované potraviny můžeme vnímat jako ještě “zdravější”, než původní suroviny. Proces fermentace je přirozený a probíhá bez zásahu chemických látek či pasterizace. Tímto způsobem si kombucha uchovává všechny své prospěšné látky a enzymy, které přispívají k harmonizaci trávení a celkovému zlepšení vitality organismu.
Jak kombucha vzniká?
Základem pro kombuchy Nupreme je slazený odvar z čaje či yerba maté. Fermentace probíhá pomocí probiotických kombucha kultur (viz výše zmíněná SCOBY). BIO Kombucha NUPREME je připravována podle tradičních postupů bez pasterizace, bez ředění a bez chemických úprav, ochucená je výhradně přírodními aromaty. Většina surovin pochází z lokálních zdrojů.
Bio kvalita
Každá šarže kombuchy Nupreme je certifikována jako bio produkt, což znamená, že všechny základní suroviny pocházejí z ekologického zemědělství bez použití syntetických pesticidů, herbicidů nebo geneticky modifikovaných organismů (GMO).
Živá limonáda
Pro většinu lidí je perlivý sladký nápoj synonymem limonády. Tyto nápoje však často obsahují syntetické látky, jednoduché cukry, barviva, sladidla a konzervanty. Jemnou perlivost příroda vymyslela už dávno - fermentace, kterou známe z piva nebo domácího vína, dodává nápojům jemné bublinky. I kombucha obsahuje cukr, ale jeho obsah se postupně mění. Mladší kombucha je sladší díky vyššímu obsahu zbytkových cukrů, s pokračujícím procesem fermentace se chuť mění na svěží kyselkavou. Kombucha NUPREME zraje i přímo v lahvi, ve které si ji zakoupíte. Pokud ji necháte doma déle, nápoj bude kyselkavější a více perlivý.
Kombucha nebo kombuča?
Původní výraz kombucha by měl být vyslovován jako „kombuča“, protože poslední slabika souvisí s japonským označením pro čaj. V češtině se ale převažující psaní i výslovnost změnily na kombucha „kombucha“, což je nyní běžné u profesionálních mluvčích, odborníků na zdravou výživu a kuchařů. Tento vývoj je přirozený a reflektuje změny ve známosti nápoje, kdy po přestávce začalo opět převládat pojmenování kombucha. Lingvista Josef Šimandl také uvádí, že oba tvary „kombuča“ a „kombucha“ jsou nyní přijatelné a nedochází k nedorozuměním.
Jak si vychutnat Kombuchu Nupreme?
Můžete ji pít kdykoliv během dne jako osvěžující nápoj, který dodá vašemu tělu potřebné živiny a tekutiny. Skvěle se hodí k jídlu, do kanceláře, na cesty, nebo jako zdravá alternativa ke kávě či čaji.
Tipy na podávání:
Jemně vychlazená: Kombucha chutná nejlépe, když je jemně vychlazená. Před podáváním ji nechte pár hodin v lednici. V případě zralejší kombuchy tím zamezíte i nechtěnému vypěnění.
S citronem nebo mátou: Přidejte do sklenice plátek citronu nebo lístek máty pro extra osvěžující zážitek.
Jako součást smoothie: Kombuchu můžete přidat i do svého oblíbeného smoothie pro zvýšení obsahu živin a zlepšení chuti.
Fantazii se meze nekladou ani v případě alko či nealko koktejlů
Velikost balení
400 ml
Ověřený původ
Česká republika
Složení
Nálev z BIO meduňky* a zeleného čaje* (voda, BIO meduňka* 50 %, BIO zelený čaj*50 %), BIO třtinový cukr*, kultury kombuchy (kvasinky a bakterie mléčného kvašení), přírodní aroma. *Produkty kontrolovaného ekologického zemědělství. Zákal je přirozený, není na závadu. Lehce perlivý ochucený nápoj, fermentovaný, bez konzervačních látek, nepasterovaný, bez GMO.
Skladování
Uchovejte v chladu a temnu, v uzavřeném obalu, při teplotě do 24 °C. Po otevření spotřebujte do 10 dní.
Vrácení peněz
Když nebudete spokojeni, můžete nerozbalené nebo i částečně spotřebované balení vrátit do 30 dnů od zakoupení. Vrátíme vám zpět plnou cenu.
Dodání do 2 pracovních dnů
Běžně doručujeme produkty do 2 pracovních dnů.
Výživové údaje
na 100 ml
Energetická hodnota
77 kJ/ 19 kcal
Tuky
0 g
z toho nasycené mastné kyseliny
0 g
Sacharidy
4,6 g
z toho cukry
4, 6 g
Bílkoviny
0 g
Sůl
0 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat hodnocení
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Zásady ochrany osobních údajů